top of page

Άνοια

 

Ο όρος άνοια αναφέρεται σε ένα «σύνδρομο», κυρίως της Τρίτης Ηλικίας, το οποίο αποτελεί μια συλλογή από συμπτώματα και ενδείξεις. Η άνοια είναι το σύνδρομο κατά το οποίο τα άτομα αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, έκπτωσης νοητικών λειτουργιών, καθώς και προβλήματα σε άλλους τομείς, οι οποίοι ελέγχονται από τον εγκέφαλο, όπως ο λόγος, η προσοχή κλπ. Το σύνδρομο της άνοιας έχει πολλές αιτίες αλλά η πλέον συχνότερη (σε ποσοστό 60%-70%) είναι η Νόσος Alzheimer.

 

Μέχρι σήμερα έχουν περιγραφεί πάνω από 100 είδη άνοιας, διαφορετικής αιτιολογίας.

Τα συνηθέστερα είναι:

α) Η νόσος Αlzheimer, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του συνόλου.

β) Η αγγειακή άνοια, σε ποσοστό 20%.

γ) Η άνοια με σωμάτια Lewy, σε ποσοστό 15%. Ακολουθούν μετωποκροταφικές άνοιες, η άνοια της νόσου Parkinson κ.ά.

Σημαντική είναι η αναγνώριση και ανακούφιση του φορτίου των φροντιστών ατόμων με άνοια. Η εκπαίδευση και υποστήριξη σε φροντιστές για την ενίσχυση των δεξιοτήτων που απαιτεί ο ρόλος τους και για ανακούφιση από το δύσκολο έργο τους, συμβάλει επίσης στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της άνοιας.

 

 

κοινωνικές παροχές

Βοηθήματα - Επιδόματα για την άνοια

 

Δεν υπάρχει, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, νομοθετική ρύθμιση που να εξασφαλίζει κάποια οικονομική ενίσχυση στις οικογένειες των ασθενών με άνοια και να ελαφρύνει το οικονομικό βάρος. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων που μπορούν να βοηθηθούν οικονομικά από τα ασφαλιστικά τους ταμεία, υπό κάποιες προϋποθέσεις.


Από το καλοκαίρι του 2018 με την ψήφιση του Ν.4554/Αρθ.56/18-7-2018, δίνεται το δικαίωμα σε όσους ασθενείς είναι κλινήρεις λόγω της άνοιας να διεκδικήσουν το εξωϊδρυματικό επίδομα (παραπληγίας).

Επίσης, οι ασφαλισμένοι στο πρώην ΙΚΑ και ΟΑΕΕ που λαμβάνουν σύνταξη αναπηρική ή θανάτου μπορούν να διεκδικήσουν το επίδομα απολύτου αναπηρίας συμπαράστασης εταίρου προσώπου, εφόσον βρίσκονται σε κατάσταση που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

 

Τέλος, οι έμμεσα ασφαλισμένοι σε όλα τα ταμεία και οι ανασφάλιστοι μπορούν να διεκδικήσουν το επίδομα βαριάς αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ εφόσον βρίσκονται σε μια κατάσταση μέτριας προς σοβαρή άνοια.
Επιπλέον οι άνθρωποι που αξιολογούνται από τα ΚΕΠΑ και λαμβάνουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% δικαιούνται κάποιες εκπτώσεις και φοροαπαλλαγές. Μερικές από αυτές είναι έκπτωση φόρου εισοδήματος, έκπτωση στα δημοτικά τέλη, κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ κ.α.

 

Είναι σημαντικό να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να εκπροσωπηθούν και να μη  χάσουν τα όποια δικαιώματα μπορούν να διεκδικήσουν από τους ασφαλιστικούς φορείς. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι χρήσιμο να έχουν προβεί στη σύνταξη ενός πληρεξουσίου, με το οποίο να εκχωρούν κάποια δικαιώματα σχετικά με την εκπροσώπηση τους σε κάποιο συγγενικό ή φιλικό τους πρόσωπο που εμπιστεύονται, πριν η νόσος προχωρήσει και διαταραχθεί η νοητική ικανότητα και η ικανότητα γραφής και λόγου
Σε περίπτωση που δεν έχει πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο έγκαιρα υπάρχει η λύση της δικαστικής συμπαράστασης για τους συγγενείς ώστε να μπορούν να εκπροσωπήσουν τον άνθρωπό τους σε οτιδήποτε χρειαστεί.
πηγή alzheimerhellas.gr

Παροχές από φορείς που σχετίζονται με την άνοια

 

 

Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας, της Περιφέρειας Αττικής και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων δημιούργησε τη Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια 1102. Η γραμμή πλαισιώνεται από εξειδικευμένους σύμβουλους / επαγγελματίες υγείας, γιατρούς νευρολόγους και ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, που παρέχουν άμεσα ενημέρωση, καθοδήγηση, συμβουλές και διασύνδεση.

Η Γραμμής Βοήθειας 1102 απευθύνεται σε:
• Άτομα με προβλήματα μνήμης
• Ευρύ κοινό
• Φροντιστές – Οικογένεια & φίλοι ατόμων με άνοια
• Επαγγελματίες Υγείας

Οι υπηρεσίες της Γραμμής Βοήθειας 1102 είναι:
• Ενημέρωση για την άνοια και τις στρατηγικές πρόληψης
• Ενημέρωση για τις διαθέσιμες υπηρεσίες και τα προγράμματα για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους
• Πρακτικές συμβουλές φροντίδας σε φροντιστές ατόμων με άνοια
• Συμβουλές αντιμετώπισης κρίσεων και διαταραχών συμπεριφοράς σε άτομα με άνοια
• Διασύνδεση με τις οργανώσεις Alzheimer που λειτουργούν στην Ελλάδα
• Δικτύωση με τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς για την Άνοια που λειτουργούν σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ σε όλη την Ελλάδα
• Ενημέρωση επαγγελματιών υγείας σε θέματα σχετικά με την άνοια
• Ενημέρωση για τις Υπηρεσίες των Δήμων, των Κέντρων Υγείας, των νοσοκομείων ιδιωτικών και δημόσιων και γενικότερα των φορέων που ασχολούνται με την Τρίτη ηλικία και την άνοια.

 

Υπηρεσίες:

Κέντρα Ημέρας

Υπηρεσία «Φροντίδα Στο Σπίτι»

Συνεδρίες συμβουλευτικής φροντιστών μέσω τηλεφώνου, viber, skype, messenger και webex

Online συνεδρίες ομαδικών ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων (π.χ. νοητική ενδυνάμωση, σωματική άσκηση κ.ά.)

Διαδικτυακή εξέταση μνήμης και άλλων νοητικών λειτουργιών από νευροψυχολόγο και γιατρό

Συμβουλευτικοί Σταθμοί στην κοινότητα

Εκπαίδευση οικογενειακών φροντιστών

Ιατρείο ψυχιατρικής υποστήριξης φροντιστών

Ψυχοεκπαίδευση φροντιστών

Εκπαίδευση έμμισθων φροντιστών

Ενημερωτικές εκδηλώσεις για το κοινό

Εκστρατείες ευαισθητοποίησης και πρόληψης της άνοιας

Έκδοση και διανομή ενημερωτικού υλικού

Ενημερωτικές ομιλίες και εκδηλώσεις για το κοινό

Υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

Επιστημονική έρευνα

 

  • Ψυχογηριατρική εταιρεία Ο Νέστωρ

 

Γραμμή SOS για την άνοια 210-3303678 

Η Τηλεφωνική Γραμμή  Βοήθειας (γραμμή SOS) για την άνοια δημιουργήθηκε το 2002 από την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ», σε συνεργασία με την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, με στόχο να παρέχει χρήσιμη συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, στους φροντιστές ασθενών με άνοια και νόσο του Alzheimer, κυρίως ως προς την αντιμετώπιση οξέων συμβάντων.

Πώς λειτουργεί

Επαγγελματίας Υγείας ενημερώνει για τη νόσο, τις προσφερόμενες υπηρεσίες, και παρέχει πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση οξέων καταστάσεων οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί. Σκοπός της γραμμής SOS εκτός από την πληροφόρηση είναι και η ανακούφιση και αποφόρτιση των φροντιστών των ασθενών με άνοια, διότι η σωστή βοήθεια στον ασθενή προϋποθέτει καλή ψυχολογική κατάσταση του φροντιστή αλλά και του αρρώστου.

Ιατρεία μνήμης

Πρόγραμμα διαύνδεσης με ΟΤΑ

Πρόγραμμα αποασυλοποίησης χρόνιων ψυχιατρικών ασθενών

Φιλικές κοινότητες για την άνοια

Ομάδες εργοθεραπείας

Ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης

Κλινική βραχείας νοσηλίας

Ψυχοεκπαιδευτική ομάδα για το stress

Ομάδα γυμναστικής

Cafe Alzheimer

 

Υπηρεσίες:

Κέντρα ημέρας ασθενών με άνοια

Υποστήριξη και φροντίδα κατ'οίκον

Κέντρο φροντίδας περιθαλπόντων

Ασκήσεις μνήμης μέσω Η/Υ

 

Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία (Ε.Γ.Γ.Ε.) είναι μια επιστημονική, μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία δημιουργήθηκε το 1977 και έχει προσφέρει πολλά στον τομέα της γηριατρικής και γεροντολογίας.

Αριθμεί εκατοντάδες μέλη, όλοι επιστήμονες, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο χώρο της γηριατρικής και γεροντολογίας.

Στοχεύει στη στενή συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών με ελληνικά και ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με ελληνικές και διεθνείς ιατρικές εταιρείας και οργανισμούς, με σωματεία και φορείς, που έχουν ως βασικό τους αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών και την έρευνα στην Τρίτη ηλικία.

 

bottom of page